[SailfishDevel] Error starting VM

Jarkko Lehtoranta jarkko.lehtoranta at jolla.com
Tue Feb 24 14:50:34 UTC 2015


On 23/02/15 14:14, Cathal (Phone) wrote:
> Thanks for your help Ritesh! Hopefully some digging into less obvious 
> logs might reveal the cause. It's a pity that VB images aren't as 
> "plug and play" as commonly held. :/
Which Virtualbox version are you using? Please note that some Linux 
distributions have very old Virtualbox versions in their package 
repositories. For example the Debian Wheezy package repository contains 
Virtualbox 4.1.18, which was originally released in 2012. So I would 
first suggest trying out the Virtualbox 4.3.22 from virtualbox.org: 
https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads.

If you have the same issue with Virtualbox 4.3.22 and can SSH into the 
emulator, could you share the system journal output (sudo journalctl 
--system > journal.txt) of the emulator?

-Jarkko

>
> On 23 February 2015 11:55:39 GMT+00:00, Ritesh Patel <rit78 at msn.com> 
> wrote:
>
>
>
>     > Date: Sun, 22 Feb 2015 19:40:46 +0000
>     > From: cathalgarvey at cathalgarvey.me
>     > To: devel at lists.sailfishos.org
>     > Subject: Re: [SailfishDevel] Error starting VM
>     >
>     > Just bumping this one last time to see if anyone else has shared
>     this
>     > problem and found a fix.
>     >
>     > To recap, I'm using the latest SDK and the current "generic linux"
>     > version of VirtualBox, and the "acceleration" pane in "system" in
>     > Virtualbox is greyed out, so I cannot see any options there
>     (someone
>     > else suggested acceleration might be to blame).
>     >
>     > The problem is in booting the emulator VM. It displays several boot
>     > messages, the last of which is an error, then pauses there. I *can*
>     > successfully SSH in but the runlevel is indeterminate, and
>     things seem
>     > to behave normally for a console linux session.
>     >
>     > The message s displayed at VM boot are:
>     >
>     > [ 0.000000] tsc: Fast TSC calibration failed
>     > systemd-fsck[62]: system: clean, 23245/262144 files,
>     244244/1048575 blocks
>     > [ 12.297269] piix4_smbus 0000:00:07.0: SMBus base address
>     > uninitialized - upgrade BIOS or use force_addr=0xaddr
>     >
>     > Any help that can be provided greatly appreciated. I'm using the
>     latest
>     > VirtualBox on 64-bit Debian and the latest SDK, so it seems
>     strange that
>     > it doesn't launch. I'm interested in Sailfish and strongly
>     considering
>     > buying a Jolla, but I wanted to play around in the SDK first..
>     >
>     > On 16/02/15 11:19, Cathal Garvey wrote:
>     > > Neither SDK nor Virtual machine are running. If I close
>     Virtualbox and
>     > > re-open, the option is still greyed out. Perhaps my system doesn't
>     > > support acceleration?
>     > >
>     > > On 16/02/15 11:08, kim at foder.dk wrote:
>     &g t; >>> That pane is greyed out in Virtualbox, for me. :-/
>     > >>
>     > >> The SDK must not be started, you cannot change the settings
>     while the
>     > >> image are running!
>     > >>
>     > >> /Kim
>     > >>
>     > >>> Hi,
>     > >>> That pane is greyed out in Virtualbox, for me. :-/
>     > >>>
>     > >>> On 16/02/15 10:58, Chris Walker wrote:
>     > >>>> On Mon, 16 Feb 2015 11:16:53 +0100
>     > >>>> kim at foder.dk wrote:
>     > >>>>
>     > >>>>>> This application failed to start because it could not
>     find or load
>     > >>>>>> the Qt platform plugin "xcb".
>     > >>>>>
>     > >>>>> I had this problem too, I think I had to disable something
>     on the SDK
>     > >>>>> in VirtualBox, I'm not sure but I think it was VT-x/AMD-V
>     under
>     > >>>>> system / acceleration.
>     > >>>>
>     > >>>> Thanks.
>     > >>>>
>     > >>>> I've unticked that in the Emulator and that now runs.
>
>     The error messages displayed, ie.:
>
>     > [ 0.000000] tsc: Fast TSC calibration failed
>     > systemd-fsck[62]: system: clean, 23245/262144 files,
>     244244/1048575 blocks
>     > [ 12.297269] piix4_smbus 0000:00:07.0: SMBus base address
>     > uninitialized - upgrade BIOS or use force_addr=0xaddr
>
>     don't appear to have any bearing on your issue [1][2].
>
>     Regards,
>
>     Ritesh Patel
>
>     [1]
>     http://stackoverflow.com/questions/18055593/how-to-solve-fast-tsc-calibration-failed-issue-that-occurs-on-boot-in-virtualbox
>     [2]
>     http://fintastical.blogspot.co.uk/2010/11/virtualbox-piix4smbus-error.html
>
>
>     ------------------------------------------------------------------------
>
>     SailfishOS.org  <http://SailfishOS.org>  Devel mailing list
>     To unsubscribe, please send a mail to devel-unsubscribe at lists.sailfishos.org
>
>
> -- 
> Sent from my Android device with K-9 Mail. Please excuse my brevity.
>
>
> _______________________________________________
> SailfishOS.org Devel mailing list
> To unsubscribe, please send a mail to devel-unsubscribe at lists.sailfishos.org



More information about the Devel mailing list