[SailfishDevel] Error starting VM

Cathal (Phone) cathalgarvey at cathalgarvey.me
Mon Feb 23 12:14:53 UTC 2015


Thanks for your help Ritesh! Hopefully some digging into less obvious logs might reveal the cause. It's a pity that VB images aren't as "plug and play" as commonly held. :/

On 23 February 2015 11:55:39 GMT+00:00, Ritesh Patel <rit78 at msn.com> wrote:
>
>
>> Date: Sun, 22 Feb 2015 19:40:46 +0000
>> From: cathalgarvey at cathalgarvey.me
>> To: devel at lists.sailfishos.org
>> Subject: Re: [SailfishDevel] Error starting VM
>> 
>> Just bumping this one last time to see if anyone else has shared this
>
>> problem and found a fix.
>> 
>> To recap, I'm using the latest SDK and the current "generic linux" 
>> version of VirtualBox, and the "acceleration" pane in "system" in 
>> Virtualbox is greyed out, so I cannot see any options there (someone 
>> else suggested acceleration might be to blame).
>> 
>> The problem is in booting the emulator VM. It displays several boot 
>> messages, the last of which is an error, then pauses there. I *can* 
>> successfully SSH in but the runlevel is indeterminate, and things
>seem 
>> to behave normally for a console linux session.
>> 
>> The messages displayed at VM boot are:
>> 
>> [    0.000000] tsc: Fast TSC calibration failed
>> systemd-fsck[62]: system: clean, 23245/262144 files, 244244/1048575
>blocks
>> [   12.297269] piix4_smbus 0000:00:07.0: SMBus base address 
>> uninitialized - upgrade BIOS or use force_addr=0xaddr
>> 
>> Any help that can be provided greatly appreciated. I'm using the
>latest 
>> VirtualBox on 64-bit Debian and the latest SDK, so it seems strange
>that 
>> it doesn't launch. I'm interested in Sailfish and strongly
>considering 
>> buying a Jolla, but I wanted to play around in the SDK first..
>> 
>> On 16/02/15 11:19, Cathal Garvey wrote:
>> > Neither SDK nor Virtual machine are running. If I close Virtualbox
>and
>> > re-open, the option is still greyed out. Perhaps my system doesn't
>> > support acceleration?
>> >
>> > On 16/02/15 11:08, kim at foder.dk wrote:
>> >>> That pane is greyed out in Virtualbox, for me. :-/
>> >>
>> >> The SDK must not be started, you cannot change the settings while
>the
>> >> image are running!
>> >>
>> >> /Kim
>> >>
>> >>> Hi,
>> >>> That pane is greyed out in Virtualbox, for me. :-/
>> >>>
>> >>> On 16/02/15 10:58, Chris Walker wrote:
>> >>>> On Mon, 16 Feb 2015 11:16:53 +0100
>> >>>> kim at foder.dk wrote:
>> >>>>
>> >>>>>> This application failed to start because it could not find or
>load
>> >>>>>> the Qt platform plugin "xcb".
>> >>>>>
>> >>>>> I had this problem too, I think I had to disable something on
>the SDK
>> >>>>> in VirtualBox, I'm not sure but I think it was VT-x/AMD-V under
>> >>>>> system / acceleration.
>> >>>>
>> >>>> Thanks.
>> >>>>
>> >>>> I've unticked that in the Emulator and that now runs.
>
>The error messages displayed, ie.:
>
>> [    0.000000] tsc: Fast TSC calibration failed
>> systemd-fsck[62]: system: clean, 23245/262144 files, 244244/1048575
>blocks
>> [   12.297269] piix4_smbus 0000:00:07.0: SMBus base address 
>> uninitialized - upgrade BIOS or use force_addr=0xaddr
>
>don't appear to have any bearing on your issue [1][2].
>
>Regards,
>
>Ritesh Patel
>
>[1]
>http://stackoverflow.com/questions/18055593/how-to-solve-fast-tsc-calibration-failed-issue-that-occurs-on-boot-in-virtualbox
>[2]
>http://fintastical.blogspot.co.uk/2010/11/virtualbox-piix4smbus-error.html
>
>
> 		 	   		  
>
>------------------------------------------------------------------------
>
>_______________________________________________
>SailfishOS.org Devel mailing list
>To unsubscribe, please send a mail to
>devel-unsubscribe at lists.sailfishos.org

-- 
Sent from my Android device with K-9 Mail. Please excuse my brevity.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://lists.sailfishos.org/pipermail/devel/attachments/20150223/0b1a4b61/attachment.html>


More information about the Devel mailing list